10 maja 2025

Tani i szybki obiad: placki z gotowanych ziemniaków

2 min read

Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni, który cieszy się niesłabnącą popularnością. Choć zazwyczaj przyrządzane są ze świeżo startych ziemniaków, równie smaczną, a przy tym znacznie szybszą alternatywą są placki przygotowane z ziemniaków gotowanych – idealne na wykorzystanie resztek z obiadu.

Ich zaletą jest nie tylko błyskawiczny czas przygotowania, ale także delikatna konsystencja i chrupiąca skórka. Wystarczy kilka podstawowych składników, które zazwyczaj mamy w domu, by stworzyć sycący i tani posiłek, gotowy w zaledwie 15 minut.

Składniki potrzebne do przygotowania:

  • 500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków

  • 1 jajko

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 średnia cebula

  • garść posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz, słodka papryka do smaku

  • olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

Na początku ugotowane ziemniaki należy dokładnie rozgnieść — można użyć tłuczka lub praski. Do powstałej masy dodajemy oba rodzaje mąki, jajko, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy: sól, pieprz i słodką paprykę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż stanie się szklista – następnie łączymy ją z masą ziemniaczaną.

Z przygotowanego ciasta formujemy niewielkie kulki, które spłaszczamy dłonią, nadając im kształt placków. Smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Najlepiej sprawdzi się patelnia z nieprzywierającą powłoką, która pozwoli uzyskać chrupiącą skórkę bez nadmiaru tłuszczu.

Z czym podawać placki z gotowanych ziemniaków?

Choć same w sobie smakują wybornie, warto podać je z dodatkami. Doskonale komponują się z kwaśną śmietaną i wędzonym łososiem, tworząc bardziej wykwintną wersję dania. Sprawdzą się też z prostym sosem czosnkowym lub z domową surówką.

To danie to świetna propozycja na szybki obiad lub kolację. Nie tylko pozwala wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia, ale też zadowoli całą rodzinę — zarówno dzieci, jak i dorosłych. Prosty skład, krótki czas przygotowania i pyszny efekt końcowy to największe atuty tych placków.